ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΠΑΛΑ
FootbsllPro.GR | Αθλητικά και Ποδοσφαιρικά Παπούτσια, Ρούχα και Αξεσουάρ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ – ΘΕΜΑΤΑ – ΡΕΤΡΟ

Ο Καλαϊτζίδης μίλησε… για όλα!

Ο τεχνικός του Απόλλωνα Πόντου μίλησε για την πορεία της ομάδας, τη στάση της διαιτησίας, τη σχέση του με τον Μελισσανίδη και την επένδυση του αδερφού του.

Ο τεχνικός του Απόλλωνα Πόντου μίλησε για την πορεία της ομάδας, τη στάση της διαιτησίας, τη σχέση του με τον Μελισσανίδη και την επένδυση του αδερφού του.

Για όλους κι για όλα μίλησε στο Metropolis 95,5 ο προπονητής του Απόλλωνα Πόντου, Δημήτρης Καλαϊτζίδης.  

Αναλυτικά όσα είπε:

Το πρωτάθλημα για την ομάδα σας ολοκληρώθηκε στην Άρτα, όπου ηττηθήκατε από τον Καραϊσκάκη. Κάνοντας τον απολογισμό της σεζόν, τι θα λέγατε για την πορεία του Απόλλωνα ;

«Με δεδομένο  ότι πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος, δεν είχαμε κρύψει την πρόθεσή μας να προσπαθήσουμε, να τερματίσουμε στις δυο πρώτες θέσεις της βαθμολογίας που οδηγούν στην Super League, ασφαλώς δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία μας.  Κι αυτό είναι ανεξάρτητο, από το αναμφισβήτητο γεγονός, ότι το πρωτάθλημα δεν διεξάγεται επί ίσοις  όροις. Κατά συνέπεια, η απάντηση στην ερώτησή σας διέπεται από περιορισμούς και δεν μπορεί να φανερώσει ολόκληρη την αλήθεια».

Εκ  του αποτελέσματος κρίνοντας, ήταν υπερβολικό να μιλήσετε για πρωταθλητισμό το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν είχατε μόλις έρθει από την Γ’ Εθνική

«Η απόφαση  μας να δηλώσουμε εξ αρχής την πρόθεσή μας να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα ήταν συνειδητή και  ηθελημένη. Η ομάδα από την περασμένη αγωνιστική περίοδο  2016 – 17, κατέδειξε ότι είχε δημιουργήσει, το αγωνιστικό υπόβαθρο, πάνω στο οποίο θα είχε την δυνατότητα να οικοδομήσει την υλοποίηση υψηλότερων αγωνιστικών στόχων. Αυτό επιβεβαιώθηκε από την παρουσία της ομάδας  στους αγώνες εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όσο και στους αγώνες του κυπέλλου Ελλάδος με αντιπάλους της ανώτερης κατηγορίας, που δώσαμε στην διάρκεια της προετοιμασίας μας, οι οποίοι ταυτόχρονα μας έδωσαν επιπρόσθετες πληροφορίες για τους τομείς που πρέπει να επανεξετάσουμε, με στόχο την βελτίωση μας. Σε αυτούς τους αγώνες στην  ενδεκάδα είχαν συμμετοχή  κατά τα  8,9/11 στελέχη της περασμένης αγωνιστικής περιόδου  2016 – 17. Βεβαίως μετά τα γεγονότα όλοι μπορούμε να κρίνουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια, όλοι είμαστε ευφυέστεροι. Έχοντας μπροστά μας πλέον την αγωνιστική εικόνα – παρουσία όλων των ομάδων που συμμετείχαν, στο πρωτάθλημα της F L την αγωνιστική περίοδο 2017 – 18. Σύμφωνα με τον λογισμό μου, δεν ήταν υπερβολή να μιλήσουμε για πρωταθλητισμό το περασμένο καλοκαίρι. Για την τεκμηρίωση αυτής της άποψης αρκεί μόνον, να διαθέσει οιοσδήποτε γνώστης του αντικειμένου, τον χρόνο που απαιτείται για να παρακολουθήσει τα video των αγώνων με τις ομάδες που  τερμάτισαν στις πρώτες  8 θέσεις του βαθμολογικού πίνακα».

Τι θα διαπιστώσει, δηλαδή, όποιος δει αυτά τα βίντεο;

«Εκτιμώ ότι αυτό είναι ένα ασφαλές δείγμα, για να διακρίνει, να αξιολογήσει κάποιος (όπως προανέφερα γνώστης του αντικειμένου)  και ταυτόχρονα να επιβεβαιώσει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά των ομάδων και την αγωνιστική δυναμική που δημιουργούν αυτά. Για ασφαλέστερη αξιολόγηση της άποψης που καταθέτω, προτείνω πέραν των ανωτέρω. Να συνεκτιμηθούν και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι συμμετέχουν τόσο στην διαμόρφωση της ευρύτερης αγωνιστικής εικόνας των ομάδων, όσο και στο τελικό  αποτέλεσμα του κάθε  αγώνα για την ομάδα».

Εννοείται την διαιτησία και, ενδεχομένως, την εύνοια που είχαν κάποιες ομάδες;

«Η φιλοσοφία και το πνεύμα των κανόνων των αγώνων του ποδοσφαίρου είναι να διατηρούν τον αγώνα  « δίκαιο » καθώς  είναι ένα  βασικό  στοιχείο του « όμορφου αγώνα. Από πλευράς διαιτητή, η αμεροληψία του – είναι ένα ζωτικό χαρακτηριστικό του «Πνεύματος» του αγώνα. Όλοι κατά καιρούς έχουμε κατάθεση την άποψη ότι οι καλύτεροι αγώνες είναι εκείνοι στους οποίους ο διαιτητής σπανίως χρειάζεται. Τότε  οι ποδοσφαιριστές  αγωνίζονται  με επιπρόσθετο σεβασμό ο ένας για τον άλλο, προς αξιωματούχους του αγώνα και τους Κανόνες του. Προτείνω να Καταγραφεί  η διαιτητική βοήθεια, που πήραν κάποιες ομάδες, από τις αποφάσεις τους, και σε βάρος ποιων έγιναν αυτά, καθώς και πόσες φορές επαναλήφθηκε το φαινόμενο. Σε κάποιες δε των περιπτώσεων  οι αποφάσεις που πήραν ή παρέλειψαν να πάρουν αλλοιώσαν τα  αποτελέσματα αγώνων. Δεν μπορώ να δεχθώ, ως επαγγελματίας του χώρου. Ένας διαιτητής (επαγγελματίας), ένας άνθρωπος (επαγγελματίας), ο οποίος  δηλαδή αποκομίζει κέρδος από τον ρόλο που του έχουν αναθέσει και έχει αποδεχθεί. Με τις λάθος εκτιμήσεις του, ή τις παραλείψεις του, ή το έλλειμμα γνώσης του, η την έλλειψη ικανότητάς του, η την ανεπάρκεια του,  να βλάπτει, να δημιουργεί «βλάβη» σε επαγγελματίες, και αυτόν την επόμενη εβδομάδα, σε λίγες μέρες να του αναθέτουμε τον ίδιο ρόλο, για τον οποίο ο ίδιος με τις πράξεις του, κατά τον χρόνο της παρουσίας του «φωνάζει», στερούμαι των απαραίτητων προϋποθέσεων να ανταποκριθώ.

Αρα υπάρχει πρόβλημα σε όλο το σύστημα. Όχι μόνο στους ανεπαρκείς, ή ιδιοτελείς διαιτητές, αλλά και σε αυτούς σε αυτούς που τους ορίζουν. Πώς μπορεί να καταπολεμηθεί αυτό το πρόβλημα;

«Σε όλους επαγγελματικούς χώρους εργασίας. Εάν κάποιος δημιουργήσει «βλάβη» – «προκαλέσει ζημία», σε έναν άλλο επαγγελματία, τότε τα δικαστικά όργανα με αποφάσεις τους, ζητούν να αποκατασταθεί η βλάβη που προκάλεσε. Όσοι από αυτούς τους «ανθρώπους», που με τις αποφάσεις που παίρνουν στον αγώνα και έχουν ως αποτέλεσμα να περιορίζουν σε κάποιες των περιπτώσεων, και σε άλλες να μηδενίζουν τις πιθανότητες υλοποίησης του στόχου της ομάδας, για τον οποίο επενδύθηκαν χρήματα, τα οποία «καθαρά»  χρήματα, σήμερα είναι πολύ ακριβά.

Η βλάβη που δημιουργούν στους επαγγελματίες του χώρου, Προπονητές – Ποδοσφαιριστές  και σε πολλές άλλες ειδικότητες επαγγελματιών του χώρου, είναι μεγάλη, σε πολλές των  περιπτώσεων μπορεί να είναι καταστροφική, ως προς την υλοποίηση των στόχων, ή την  επαγγελματική προοπτική των στελεχών της ομάδας όπου το αποτέλεσμα του κάθε αγώνα, για τους κρίνοντες  αυτούς, στις περισσότερες  των περιπτώσεων, επιβεβαιώνει το Γνωστικό επίπεδο, καθώς και την  Ικανότητα αυτών. Έχοντας ως δεδομένη την ικανότητα κάποιου του καταθέτουμε πρόταση συνεργασίας ή όχι. Η δε πρόταση, περιλαμβάνει περισσότερα ή λιγότερα χρήματα με βάση την παραγωγικότητα  του επαγγελματία. Του προτείνεται μεγαλύτερο η μικρότερο χρονικά  συμβόλαιο. Με βάση τα ανωτέρω, προκύπτουν ερωτήματα ποιος και πως θα αποκαταστήσει τη «βλάβη» που προκάλεσε και έχουν υποστεί οι ανωτέρω επαγγελματίες; Γιατί ο υπεύθυνος αυτής της πράξης να παραμένει στον χώρο; Εάν με την πρώτη φορά, αποπεμφθεί (μιλάω για τις περιπτώσεις, όπου η αποφάσεις καθορίζουν το αποτέλεσμα ενός αγώνα), με τις συνέπειες μόνον για τους επαγγελματίες που  προανέφερα, πιστεύω ότι, σε μία αγωνιστική περίοδο, θα έχει απαλλαγή το ποδόσφαιρο κατά ένα  μεγάλο μέρος του, από τα φαινόμενα αυτά. Προτείνω να εξεταστεί ένα ακόμη φαινόμενο στην διαιτησία που μου προκαλεί, αυθόρμητα ένα ερώτημα;

Ένα διαιτητή που τον υποβιβάζουν, ως προς την κατηγορία στην οποία αγωνιζόταν, επειδή κρίθηκε ανεπαρκείς, ως προς τις γνώσεις η τις ικανότητές του, την δυνατότητα του να διεκπεραιώσει με ασφάλεια την αποστολή του ρόλου του. Ουσιαστικά αποδέχονται ότι ήταν λάθος ή βιαστική ή δεν έγινε ο ενδεδειγμένος έλεγχος για  την αξιολόγηση του, και τον προβιβασμό του στην επόμενη διαιτητική κατηγορία.  Αυτό το φαινόμενο το έχουμε συναντήσει πάρα πολλές φορές. Ο λογισμός μου λέει να αλλάξουν τους τρόπους, μεθόδους, φίλτρα, αξιολόγησης τους»

Ναι, αλλά εδώ δεν εξετάζουμε μόνο το πιθανό λάθος αξιολόγησης ενός διαιτητή, ή το  ανθρώπινο λάθος. Εδώ συζητάμε και για διαφθορά. Οπότε, μήπως είμαστε αιθεροβάμονες  αν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει αυτοκάθαρση και θα πρέπει να εναποθέσουμε αλλού τις ελπίδες μας; Όπως στην δικαιοσύνη για παράδειγμα;

«Επιπροσθέτως να δούμε τα στοιχεία των εισαγγελέων, βάση των οποίων αποδεικνύεται ποιοι αγώνες ήταν «στημένοι», για βαθμολογικό και στοιχηματικό όφελος, για την μία ομάδα και στοιχηματικό για την άλλη ομάδα. Ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κάποιες δράσεις – συμφωνίες που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια το «ευ αγωνίζεστε» Εσείς, από τις πρώτες κιόλας αγωνιστικές στο πρωτάθλημα, προχωρήσατε σε καταγγελίες  για στημένα παιχνίδια και καταθέσατε στοιχεία που είχατε στην αθλητική εισαγγελέα.  Σε ό,τι έχει να κάνει με την μάχη κατά της διαφθοράς, πράξατε το αυτονόητο.  Σε ό,τι έχει να κάνει με την ομάδα σας και εσάς προσωπικά, υπήρξε κόστος εξαιτίας  της ενέργειάς σας αυτής; Τώρα που το μεγαλύτερο μέρος της κατάθεσης μου στην εισαγγελέα κυρία Λιάσου, είδε το φως της δημοσιότητας, δεν γνωρίζω το πως. Ευκαιρίας δοθείσης, εξ όσων είχα την δυνατότητα να μάθω, οι εισαγγελείς και σε όσους  αυτοί ανέθεσαν μέρος της έρευνας, φαίνεται εκ των ευρημάτων έκαναν πολύ καλή δουλειά. Είναι αλήθεια ότι από  τις πρώτες αγωνιστικές αντιληφθήκαμε, ότι το έργο που μας προτάθηκε να  συμμετάσχουμε, είχε ήδη μπει σε δράση. Τόσο από τις σε βάρος μας μεροληπτικές ενέργειες όσο και τις “προνομιούχες”, για τις ανταγωνιστικές σε εμάς ομάδες. Μέσα από αγωνιστικές και έξω αγωνιστικές διαδικασίες και “βοήθειες”.  Επειδή δεν γνωρίζουμε άλλο τρόπο δράσης, καταγγείλαμε τα αυτονόητα, όλα όσα είναι πολύ γνωστά, στους πλείστους (με ελάχιστες εξαιρέσεις) πιστεύω  που ασχολούνται με την Football League. Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να προφυλαχτούμε. Πιστεύω ότι και εμείς έχουμε ευθύνη,   διότι μπορούσαμε αγωνιστικά (βάση κεκτημένων δυνατοτήτων) να τους βάλουμε πιο δύσκολα. Η αγωνιστική μας ανασύνταξη στο 2ο γύρο, τους ανάγκασε να εκτεθούν αυτοί οι «τύποι», στην κρίση του φίλαθλου κόσμου, που παρακολούθησε τους αγώνες, αυτούς. Η  φθορά όμως που μας προξένησαν, από την αρχή του πρωταθλήματος σχεδόν, σε κάθε αγώνα, είχε ως αποτέλεσμα να μείνουμε πίσω στη βαθμολογία πριν τελειώσει ο πρώτος γύρος, και να μην μπορέσουμε να πλησιάσουμε στις πρώτες βαθμολογικές θέσεις, αφού οι ομάδες που προηγούντο στον βαθμολογικό πίνακα δεν είχαν απώλειες βαθμών. Προσωπικά μένω αδιάφορος για το προσωπικό μου κόστος, κανείς δεν μπορεί να με καταβάλλει,παρά μόνον ο Θεός».

Παραμένοντας αληθινός οπαδός του ποδοσφαίρου, διαθέτω τις όποιες δυνάμεις μου, για να  βοηθήσω να αποκατασταθεί το αληθινό αθλητικό πνεύμα και ο υγιής αγωνιστικός και μόνο αγωνιστικός ανταγωνισμός Εάν είναι τόσο διεφθαρμένο το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, όσο εσείς καταγγείλατε αλλά και άλλοι εδώ και χρόνια λένε, για ποιο λόγο να επενδύει κανείς σ’ αυτό;

«Για ποιο λόγο η οικογένειά σας ξοδεύει χρήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο χωρίς μάλιστα να έχετε και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, μέσω των οποίων θα μπορούσατε να καλύψετε την χασούρα; Ναι, σωστά τα λέτε. Όλοι γνωρίζουμε ότι στη Football League τα πράγματα δεν είναι συνταγμένα με τους κανόνες του ποδοσφαίρου. Σας παραπέμπω στην δήλωση του προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, σε τηλεοπτική εκπομπή πανελλήνιας εμβέλειας, ότι στην F L, στήνονται αγώνες για στοιχηματικό  όφελος, βάση στοιχείων και για βαθμολογικό όφελος. Δυστυχώς!  Όσοι επενδύουν είναι σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, με χρήματα κυριολεκτικά πεταμένα, που τα στερούνται οικογένειες.  Όσοι ελάχιστοι το κάνουν πιστεύω ότι ενεργούν με ένα Δονκιχωτισμό, με ένα ρομαντισμό, παρασυρμένοι από τη μεγάλη αγάπη που τρέφουν για το ποδόσφαιρο. Μπορώ να μιλήσω μόνον για εμάς.Εκπορεύεται από μέσα μας, επειδή πιστεύουμε, ότι υπηρετώντας το με αγνή αγάπη και με ηθικές προθέσεις θα συμβάλλουμε  στην εξυγίανσή του. Πιανόμαστε από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όπως αυτή που δημιουργήθηκε με την εκλογή της νέας ΕΠΟ, αλλά φεύ, τελικά παραμένουμε αφελείς, προδομένοι και ζημιωμένοι».

Τι πιστεύετε πως έλειψε από τον Απόλλωνα, προκειμένου να μπορέσει να διεκδικήσει περισσότερα πράγματα στο πρωτάθλημα; 

«Η  αξιολόγηση της αγωνιστικής  ποιότητας των ομάδων, του πρωταθλήματος που τελείωσε, επιβεβαιώνει, ότι μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα από αυτά που τελικά πετύχαμε. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες  που συμβάλλουν, συμμετέχουν πολλές φορές καθοριστικά  στην  υλοποίηση των στόχων ή και στην μη εκπλήρωση τους. Αγωνιστικοί και έξω αγωνιστικοί. Αγωνιστικά η  ευθύνη είναι αποκλειστικά δική μου, και μόνον δική μου. Σε ότι αφορά την στελέχωση της ομάδας. Τις αγωνιστικές παραλήψεις των στελεχών μας, οι οποίες μας στοίχησαν πολλούς βαθμούς καθώς και στους αγώνες που  υπολειπόμενα των αγωνιστικών μας επιδόσεων, με δική μας ευθύνη Μας επηρέασαν οι τρεις τραυματισμούς ποδοσφαιριστών, που τους κράτησαν μακριά από την ομάδα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Του Lopez που τον κράτησε μακριά από την ομάδα περίπου τρεις μήνες, μας στέρησε την δυνατότητα να τον έχουμε υγιή, σε όλη την διάρκεια της προετοιμασίας και στους πρώτους αγώνες του πρωταθλήματος. Του Kali, που τραυματίστηκε από κτύπημα αντιπάλου (πιστεύω ακράδαντα όχι ηθελημένο) στον αγώνα κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, και ένας ακόμη που ακολούθησε, δεν του επέτρεψαν καθ’ όλη την αγωνιστική περίοδο, θα φθάσει κοντά στις γνωστές του υψηλές επιδόσεις. Στους περισσότερους αγώνες που συμμετείχε, ήταν με φαρμακευτική αγωγή και πολύ πόνο, πολλές φορές διακινδυνεύοντας να επιδεινωθεί η κατάστασή του, είναι ένας άνθρωπος και  επαγγελματίας που είναι πρόθυμος να θυσιάσει τον εαυτό του για την ομάδα.

Ο τραυματισμός του Βεργώνη, τον κράτησε 2 1/2 μήνες, μακριά από  συμμετοχή σε αγώνες και  χρειάστηκε επιπροσθέτως όπως είναι λογικό και συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις και 3-4 αγώνες  συνολικά 3 1/2 μήνες, για να αρχίζει να πλησιάζει τα αγωνιστικά του στάνταρ. Τρεις σημαντικοί ποδοσφαιριστές της ομάδας, στελέχη του κεντρικού άξονα μας. Εξω αγωνιστικά σε καθοριστικές χρονικές περιόδους είχαμε αυτούς τους «τύπους» που λένε ότι αγαπούν το ποδόσφαιρο και το υπηρετούν λένε…, από τον ρόλο των διαιτητών και βοηθών διαιτητών. Είναι ο  παράγων του ποδοσφαίρου, που μπορεί να στέρηση την δυνατότητα, να εμποδίσει τον  αγωνιζόμενο, μία ομάδα, να φθάσει  κοντά στα αγωνιστικά του – της  στάνταρ και κατ’ επέκταση εμποδίσει να εισπράξει αυτό που δικαιούται από την αγωνιστική του παρουσία. Καταφέραμε ωστόσο  και ανασυνταχθήκαμε στον δεύτερο γύρο, που στα 3/4 των αγώνων κάναμε  συγκομιδή βαθμών πρωταθλητισμού, όσο δεν μας ενοχλούσαν οι «τύποι αυτοί», όποιος από τους  κρατούντες έχει κατ΄ ελάχιστο άλλη άποψη, δεν έχει παρά να μου ζητήσει να του υποδείξω τους  αγώνες, και να δω τι θα κάνει, θα τον κατεβάσει στην παρακάτω κατηγορία; Από τις αποφάσεις τους, πληρώσαμε, και το κόστος είναι μεγάλο, για εμάς και τίποτε γι’ αυτούς. Πιστεύω ότι δύο με τρεις στους δέκα είναι κανονικοί διαιτητές, με την πραγματική έννοια του  ορισμού (που προσπαθούν να απονείμουν δικαιοσύνη) Ας πάρει η ΚΕΔ, δέκα αγώνες μας που θα τους υποδείξουμε (το 1/3 δηλαδή περίπου του πρωταθλήματος) και ας αξιολογήσουν αυτοί την κρίση μας, τους αγώνες Αιγινιακός – Απόλλων Πόντου, Πανσερραϊκός – Απόλλων Πόντου, Άρης – Απόλλων Πόντου, Δόξα  Δράμας – Απόλλων Πόντου, Απόλλων Πόντου – ΟΦΗ, Κισσαμικός  – Απόλλων Πόντου, Καραϊσκάκης – Απόλλων Πόντου έχουμε κάνει παράσταση στην ΚΕΔ, και επιπροσθέτως  τους το έχουμε δηλώσει με πολλούς τρόπους, ακόμη. Να σας καταθέσω και κάτι για να ευθυμήσουμε. Έχουν τιμωρήσει (όπως γίνεται συνήθως σιωπηρώς) τους τύπους που «γύρισαν»  το έργο του αγώνα  Άρης – Απόλλων  Πόντου, με  3 – 4 μήνες εκτός αγώνων Το έργο που γύρισαν οι  « τύποι » το έδειξαν, στις επιμορφωτικές σχολές τους, ως παραδείγματα  προς αποφυγήν. Πιστεύω ότι έχω σωστή πληροφόρηση, γιατί το ανέφερα σε κάποιον από αυτούς και δεν μου το  αρνήθηκε. Άκουσον – άκουσον. Την πρώτη αγωνιστική που συμπεριέλαβαν σε ορισμό, τον βοηθό, μετά την σιωπηρή ποινή του, που με την απόφαση του διαμόρφωσε αποτέλεσμα,  τον έβαλαν σε αγώνα μας. Υποθετικά προς χάριν της συζήτησης, ότι ο άνθρωπος θα κάνει ένα «ανθρώπινο» λάθος, ποιος  από όλους στον Απόλλωνα  Πόντου, και σε κάθε ομάδα, θα το κατατάξει στα ανθρώπινα λάθη. Αυτό που προανέφερα, το κατέθεσα στον ίδιο, και μου απάντησε  «έχετε δίκιο» Εξετάστε τον αγωνιστικό βίο και την πολιτεία του διαιτητή του αγώνα εκείνου, να δείτε ότι  είναι ο ίδιος, ως προς τις αποφάσεις του, σε έναν αγώνα ήταν πρόθυμος να δίνει επανάληψη του  πέναλτι όσες φορές ο τερματοφύλακας το απέκρουε. Σας φαίνεται λογικό, να ορίζονται 11, 12/15 εντός έδρας αγώνες, μίας ομάδας, διαιτητές, ή βοηθοί  από το ίδιο νησί ;

Μπήκα στην διαδικασία να το ψάξω όταν είδα το έργο που γύρισαν στον μεταξύ μας αγώνα στο νησί, και την οικειότητα που είχαν μεταξύ τους. Η απόφαση σας κατά την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου να μην ενισχύσετε την ομάδα σας ήταν επειδή συνειδητοποιήσατε πως δεν υπάρχουν πιθανότητες για την άνοδο καθώς είχατε ήδη μείνει μακριά από την κορυφή;

«Αντιθέτως. Η απόφαση μας ήταν στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου να ενισχυθεί η ομάδα.Με στόχο, να κάμουμε την προσπάθεια μας, για να πλησιάσουμε όσο περισσότερο μπορούσαμε στους πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, αυτό βεβαίως σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα των ομάδων, που ήδη προηγούντο βαθμολογικά. Είχαμε προσδιορίσει από τον Νοέμβριο, τις αγωνιστικές θέσεις και παράλληλα τα στοιχεία που θέλαμε να έχουν, ως κεκτημένες αγωνιστικές ικανότητες. Κρίθηκε ότι θα έπρεπε να εντάξουμε έναν μεσαίο κεντρικό, με στόχο να δημιουργήσουμε μεγαλύτερο βάθος, και  παράλληλα να καλυφθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό το κενό που άφηνε με την απουσία του ο Βεργώνης, στο υπόλοιπο που χρειαζόταν για να επανενταχθεί  από τον τραυματισμό του. Και δύο ποδοσφαιριστές που να ενισχύσουν την ομάδα, μεσοεπιθετικά. Ο ένας καθαρός επιθετικός και ο άλλος με στοιχεία που θα του επέτρεπαν ναανταποκριθεί στον ρόλο του Μεσαίου  Πλάγιου, αλλά και του επιθετικού με προσδοκώμενο στόχο, να προσέδιδαν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις φάσεις εκτέλεσης που ήδη δημιουργούσαμε και θα βοηθούσαν συνεργαζόμενοι με τους άλλους συμπαίκτες τους, να δημιουργήσουμε περισσότερες φάσεις εκτέλεσης. Οι πληροφορίες που θα συλλέγαμε , αλλά και η φήμη που θα έπρεπε να τους ακολουθούσε ήταν να είναι απαρέγκλιτα καλοί άνθρωποι (με την ευρύτερη έννοια της λέξης), ορθολογιστές και καλοί επαγγελματίες. Παράλληλα με τις επιθυμητές για εμάς αγωνιστικές ικανότητες. Όλοι γνωρίζουμε ότι την  χειμερινή περίοδος των μεταγραφών, η δεξαμενή από την οποία έχει την δυνατότητα μία ομάδα, να αντλήσει  ποδοσφαιριστές είναι ρηχή (υπό την έννοια, ότι είναι περιορισμένος ο αριθμός). Υπάρχει και μία άλλη παράμετρος,    που κάνει ακόμη δυσκολότερες τις επιλογές, διότι για να ανταποκριθούν οι νεοφερμένοι, κυρίως στους μεσοεπιθετικούς μας ρόλους είναι χρονοβόρο. Οι στόχοι εντοπίστηκαν εντάξαμε τον  Αλέξανδρο Τσεμπερίδη για τον ρόλο του μεσαίου κεντρικού. Συμφωνήθηκε ο Michael Olaitan, από τα μέσα Δεκεμβρίου, ο οποίος αγωνίζεται,στην  FC   S a m t r e d i a  Στην  Γεωργία, όταν μιλήσαμε, δεν χρειάστηκε τίποτε άλλοεπιθυμούσε να ξανά δουλέψουμε μαζί, γι’ αυτό και δεν επέστρεψε από την Χριστουγεννιάτική άδεια που είχε, πιέζοντας την ομάδα του να τον αποδεσμεύσει, αυτό έως την τελευταία ημέρα των μεταγραφών, του είπαν ΟΚ, έλα να το ρυθμίσουμε από κοντά, και όταν πήγε εκεί δεν του επέτρεψαν να μετακινηθεί γι’ αυτό και αυτός για ένα διάστημα απείχε από τις εκδηλώσεις της ομάδας του.

Η άλλη μας επιλογή ήταν ο Καπετάνος, με τον οποίο είχαμε συναντήσεις και επαφές, αλλά μέχρι την τελευταία ημέρα έλεγε ότι τον ενδιαφέρει η περίπτωση, τελικά δενολοκληρώθηκε και αυτή η περίπτωση. Όταν χάθηκαν αυτές οι περιπτώσεις, ενεργοποιήσαμε τις επαφές που έχουμε εδώ και χρόνια με τον Die, για τις περιπτώσεις Γάλλων, και από την  Ακτή Ελεφαντοστού ποδοσφαιριστών, για έναν από αυτούς είχαμε από το καλοκαίρι ετοιμάσει σπίτι στην περιοχή της Καλαμαριάς. Όπως αντιλαμβάνεστε έως και την τελευταία ημέρα των προθεσμιών που είχαμε,  διεκδικήσαμε να εντάξουμε τους ποδοσφαιριστές που πιστεύαμε ότι θα μπορούσαν να ενισχύσουν αγωνιστικά την ομάδα, συνεισφέροντας  άμεσα στην ομάδα. Αφού δεν καταφέραμε να εντάξουμε στην ομάδα αυτούς που πιστεύαμε ότι άμεσα βοηθούσαν την ομάδα, προσθέτοντας σε αυτή αγωνιστικά στοιχεία που χρειαζόμασταν, εκτιμήσαμε ότι είναι μάταιο και άχρηστο για εμάς να κάνουμε μεταγραφές, για να «λέμε» ότι κάναμε μεταγραφές. Όταν περιορίστηκαν οι πιθανότητες αυτές, επιλέξαμε να εντάξουμε ποδοσφαιριστές που ναι μεν δεν θα είχαν την εμπειρία των προαναφερόμενων, αλλά θα είχαν την «δίψα» να διεκδικήσουν να διακριθούν, μέσα από την ομάδα. Με αυτό το σκεπτικό, έκλεισε για εμάς, ο χειμερινός μεταγραφικός μας κύκλος».

Αληθεύει  η φήμη που κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό, σύμφωνα με την οποία ο αδερφός σας έχει αποφασίσει να αποσυρθεί από το ελληνικό ποδόσφαιρο και σας έχει διαμηνύσει ότι αυτό θα γίνει με την ολοκλήρωση της τρέχουσας περιόδου;

«Τι νόημα έχει να απαντήσω σε μια φήμη; Ο αδελφός μου δεν είναι ο ιδιοκτήτης του Απόλλωνα. Το μετοχικό μας κεφάλαιο έχει μετόχους πρόσωπα που δεν έχουν καμία σχέση με τον αδελφό μου.  Δεν τους γνωρίζει και δεν τον γνωρίζουν. Οπότε ποιόν να ενδιαφέρει μια τέτοια φήμη; Να το θέσω διαφορετικά. Οποιοι κι αν είναι οι μέτοχοι, και δεν ξέρω αν θα θέλατε με την ευκαιρία να μας πείτε κάποια πράγματα παραπάνω γι’ αυτούς, θα εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούν τον Απόλλωνα, ή όσα προαναφέρατε για μια σειρά από παθογένειες αρχίζουν να τους αποθαρρύνουν;

Προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι μιλήσατε πρόσφατα για την ανάγκη ξένοι διαιτητές να διευθύνουν κάποια παιχνίδια στη Β’ Εθνική, διότι αυτή την άποψη γενικότερα εκφράζει η πλευρά του ΠΑΟΚ και του Ιβάν Σαββίδη, με τον οποίο λέγεται πως η σχέση σας είναι εχθρική, σε αντίθεση με τον Δημήτρη Μελισσανίδη για τον οποίο λέγεται ότι είστε φίλοι και είναι γνωστό ότι αντέδρασε όταν αποφασίστηκε στον τελικό του κυπέλλου να είναι ξένος διαιτητής.

«Βοηθήστε με να καταλάβω το ερώτημα σας. «Το φρέαρ εστί βαθύ και άντλημα ουκ έχω», το νοητικό μου επίπεδο δεν μου επιτρέπει να το αντιληφθώ, το πνεύμα της ερώτησης. Για ποιό λόγο συνδέεται την άποψή μου, με αυτή των δύο μεγαλυτέρων σήμερα παραγόντων του ποδοσφαίρου μας; Να σας θυμίσω ότι στον τελικό κυπέλλου της αγωνιστικής περιόδου 2016 – 17, οι Κύριοι Μελισσανίδης και Σαββίδης, είχαν αποδεχθεί τον Έλληνα διαιτητή, για τους δικούς τους λόγους. Φέτος είχαν διαφορετική άποψη, ο καθένας για τους λόγους του. Για ποιό λόγο, δεν γνωρίζω, μόνον συνειρμούς μπορώ να κάνω, αλλά αυτό δεν μπορεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα, γιατί ο κύριος Σαββίδης επέλεξε αυτή την θέση, είναι ένα ερώτημα το οποίο μπορεί να απαντηθεί μόνον από τον κύριο Σαββίδη. Μπορώ να αιτιολογήσω μόνον την δική μου άποψη.Άλλωστε η δική μου άποψη αφορά την FL, και όχι την SL.

Εκτίμηση μου είναι στην κατάθεση μίας άποψης, πρέπει να εξετάζουμε τα θετικά, τα αρνητικά, και την αλλαγή που δημιουργεί στα υπάρχοντα δεδομένα. (τι αλλάζει και αν αυτό δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις). Να εξετάσουμε το πνεύμα της άποψης πολλές φορές επικρατεί η άποψη αυτού που έχει την μεγαλύτερη δυναμική, ανεξέταστα ως προς το τι προσδίδει για ένα καλύτερο αύριο, αυτή η άποψη. Το να χαρακτηρίσουμε μία άποψη ότι συμφωνεί ή διαφωνεί με κάποια άλλη, πρέπει να  εκπορεύεται από τους ίδιους λόγους. Η όποια  άποψη καταθέτω, όσοι με γνωρίζουν, είναι βέβαιοι ότι έχει ως στόχο μόνον, την προστασία, την θωράκιση του ποδοσφαίρου, από τα «αρπαχτικά» του χώρου (αναγνωρισιμότητα, παράνομο κέρδος, δήθεν εξέλιξη) Προκύπτει δε μόνον, από τα βιώματα και τις εκτιμήσεις μου, από την αξιολόγηση της αγωνιστικής παρουσίας των διαιτητών. Η πρόταση μου είναι, να εξετάσουν οι υπεύθυνοι της διαιτησίας μας, κατά πόσο η παρουσία, βεβαιωμένα ικανών ξένων διαιτητών, από προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, θα προσδώσει αξιοπιστία στο πρωτάθλημα της F L χρησιμοποιήθηκε ο χαρακτηρισμός, ότι η επιλογή ξένου διαιτητή, μας προσβάλει.

Δεν μας προσβάλει όταν, μία νίκη προήλθε από τέρμα που σημειώθηκε από καταφανέστατη θέση οφ – σάιτ και κατακυρώθηκε από τον διαιτητή μας; Δεν μας προσβάλει η αλλοίωση του αποτελέσματος ενός αγώνα, από τραγική απόφαση ενός διαιτητή μας; Δεν μας προσβάλουν, αποφάσεις που υποτιμούν την νοημοσύνη μας, που συρρικνώνουν τα έσοδα και την προοπτική επαγγελματιών; Η άποψή μου δεν έχει να κάνει με την καταγωγή των προσώπων, αλλά με το αποτέλεσμα της δράσης τους. Το ότι κάποιος κλέβει δεν τον ενοχλεί, η πράξη του. Αν τον ονομάσεις κλέφτη, τον ενοχλεί.  Έχουμε το παράδειγμα του τελικού κυπέλλου όπου παρ’ ότι η διαιτησία του τελικού, δεν ήταν άριστη, ο διαιτητής διέθετε την γνώση, είχε την ικανότητα, την εμπειρία και διέθετε την αποφασιστικότητα, να ολοκληρωθεί ο αγώνας χωρίς προβλήματα στον αγωνιστικό χώρο.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό πιστεύω ότι είχε, ότι εξέλιπε από το μυαλό των ποδοσφαιριστών ότι ο διαιτητής θα τους αδικούσε συνειδητά.  Αυτό είναι και το μεγάλο εμπόδιο, πρόβλημα, για τους διαιτητές μας, να πείσουν τους ποδοσφαιριστές, ότι η πρόθεση τους είναι να απονέμουν δικαιοσύνη και ή όποια λάθος απόφαση τους ήταν γιατί έτσι «είδαν» την φάση.

Ο λόγος είναι σαφής, έχουν γυριστεί τόσα πολλά «έργα», πού και το πραγματικό ανθρώπινο λάθος, το σύνολο των ανθρώπων που συμμετέχουν και παρακολουθούν ποδόσφαιρο, το χρεώνουνως συνειδητή πράξη – απόφαση του διαιτητή. Μιλάμε βεβαίως για ξένους διαιτητές που έχουν, τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που τους βοηθούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των αγώνων. Κατά την άποψη μου είναι πολύ εύκολος ο τρόπος, να περιορίσουμε το φαινόμενο, όπου ο διαιτητής με τις λάθος αποφάσεις του, καθορίζει το αποτέλεσμα του αγώνα. Όλοι μας τους ανθρώπους που γνωρίζουμε τους κατατάσσουμε, ανάλογα με αυτό που πρεσβεύου νσε κατηγορίες. Και ανάλογα σε ποια κατηγορία τους έχουμε κατατάξει, συναναστρεφόμαστε αντίστοιχα μαζί τους, σε επίπεδο – τομέα,  επαγγελματικό, φιλικό, απλής γνωριμίας, αδιαφορίας».

«Η φιλία μου με τον κύριο Μελισσανίδη είναι αληθινή και περιποιεί τιμή για μένα. Είναι απόρροια ειλικρινούς σχέσης και αποδοχής των στοιχείων των χαρακτήρων μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργούμε κατά την γραμμή του  κυρίου Μελισσανίδη. Άλλωστε αυτό δεν θα το ήθελε ούτε κι ο ίδιος, τότε θα με είχε κατατάξει σε άλλη κατηγορία – και σχέση, από την φιλική που υπάρχει. Ουσιαστικά και συνειδητά δεν τρέφουμε καμία εχθρότητα για τον κ. Ιβάν Σαββίδη, όπως και για κανένα άλλο συντελεστή του ελληνικού ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι. Ποιος μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση εάν υπήρχε αντίστοιχη  γνωριμία με τον κύριο  Σαββίδη, να υπήρχαν αμοιβαία ανάλογα αισθήματα ; Ζούμε άλλωστε στην ίδια πόλη».

Ήταν  Αρης και ΟΦΗ οι καλύτερες ομάδες στο πρωτάθλημα; Δικαίως πήραν το εισιτήριο για την Superleague;

«Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι και οι δύο ομάδες και ο Άρης και ο ΟΦΗ αποτελούν μεγάλα και ισχυρά μεγέθη για το ελληνικό ποδόσφαιρο και δικαιούνται να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Super League. Όμως το ίδιο ισχύει και για την Παναχαϊκή, την Δόξα Δράμας, για τα Τρίκαλα, την Βέροια, τον Πανσερραϊκό και για τον Απόλλωνα του Πόντου. Θαυμάσια ομάδα παρουσίασε επίσης ο Κισσαμικός. Θα ήθελα να επαινέσω χωρίς κανένα δισταγμό και ειλικρινά κάθε ομάδα, που θα κέρδιζε την άνοδο, όταν το πρωτάθλημα θα ήταν αδιάβλητο, πεντακάθαρο και χωρίς καμία υποψία για κανένα αγώνα. Μπορούμε να πούμε ότι  ήταν το φετινό πρωτάθλημα άμεμπτο καθαρότητας και ισονομίας; Με τα ελάχιστα που γνωρίζω, ευθαρσώς όχι».

Εσείς λόγω επαγγέλματος είναι βέβαιο ότι γνωρίζεται περισσότερα, ποια είναι η άποψη σας;

«Πριν από εμάς το έχει απαντήσει αυτό το ερώτημα ο πρόεδρος της ΕΠΟ. Συμμετέχων σε εκπομπή του κυρίου Θωμαΐδη»

Αν είχατε βοήθεια από τον δήμο…

«Πρέπει να προσδιορίσουμε την έννοια «βοήθεια», πρωτίστως. Να καταθέσω τι έκανε ο δήμος και ο καθένας με το δικό του προσδιορισμό της  έννοιας να εκτίμηση την προσφορά του. Ήρθε το απορριμματοφόρο και έγινε αποκομιδή των σκουπιδιών από τους  αγώνες καθώς και συλλογή αποκομιδή του χώρου, από τα κουρέματα του γκαζόν. Ήρθε συνεργείο του δήμου, 5-6 φορές στην διάρκεια της χρονιάς και έκοψαν τα  χόρτα, που φυτρώνουν στον χώρο γύρω από το ταρτάν. Βεβαίως πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι δεν έχει καμία υποχρεώσει ο δήμος να βοηθήσει την ομάδα, λόγω του ότι είναι Ανώνυμη Εταιρεία».

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Facebook

Advertisement
Γκούμας | Παραδοσιακά Παστέλια, Μαντολάτα, Χαλβαδόπιτες, Καρύδες, Λουκούμια
Advertisement

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ


Advertisement

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ – ΘΕΜΑΤΑ – ΡΕΤΡΟ

x

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.