Η ΕΠΟ επιχειρεί μια νέα προσέγγιση για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής με στόχο τον περιορισμό των εξόδων μετακίνησης, ωστόσο τα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του νέου μοντέλου παραμένουν.
Με τη νέα προκήρυξη που αναρτήθηκε, η ΕΠΟ φιλοδοξεί να αλλάξει το τοπίο στη Γ’ Εθνική, εστιάζοντας κυρίως στη μείωση του κόστους μετακινήσεων των ομάδων. Βασικό εργαλείο αυτής της προσπάθειας είναι η αναδιαμόρφωση των ομίλων, που θα δημιουργηθούν βάσει γεωγραφικών κριτηρίων και κοντινών νομών, ώστε να περιοριστούν οι μεγάλες αποστάσεις και –κατά συνέπεια– τα έξοδα.
Η κίνηση αυτή, όπως λέγεται, απαντά στις διαρκείς εκκλήσεις των συλλόγων για μεγαλύτερη οικονομική βιωσιμότητα, καθώς εδώ και χρόνια καταγγέλλουν την έλλειψη ουσιαστικών εσόδων, τη στιγμή που τα λειτουργικά κόστη αυξάνονται.
Ωστόσο, έντονο σκεπτικισμό προκαλεί το νέο φορμάτ που περιλαμβάνει δύο φάσεις μπαράζ για την άνοδο στη Super League 2. Ένα “μπαράζ στο μπαράζ”, όπως χαρακτηρίζεται, που αυξάνει τον αριθμό των κρίσιμων αγώνων και περιπλέκει ακόμη περισσότερο την πορεία των ομάδων προς την άνοδο.
Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και τη φετινή χρονιά, όπου οι όμιλοι σε μεγάλο βαθμό είχαν σχεδιαστεί με βάση γεωγραφικά κριτήρια, υπήρξαν τέσσερις παραιτήσεις ομάδων – κάποιες εξ αυτών σε ομίλους (1ο και 2ο) με λιγότερα έξοδα μετακινήσεων σε σχέση τις ομάδες σε 3ο και 4ο όμιλο.
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι εύλογο: τι αλλάζει που δεν πέτυχε ήδη; Πόσο ρεαλιστικό είναι να πετύχει ένα σύστημα με σύνθετες διαδικασίες ανόδου, τη στιγμή που η βάση του –η συμμετοχή– είναι ασταθής;
Οι απαντήσεις, όπως όλα δείχνουν, θα δοθούν την τελευταία ημέρα των δηλώσεων συμμετοχής και αφού ολοκληρωθούν τα μπαράζ των πρωταθλητών από τα τοπικά πρωταθλήματα. Μέχρι τότε, η αισιοδοξία της Ομοσπονδίας θα δοκιμάζεται απέναντι στην σκληρή πραγματικότητα της βιωσιμότητας των ερασιτεχνικών συλλόγων.