ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΠΑΛΑ

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ – ΕΠΟ – ΕΠΑΕ

Αλλαγές και διευκρινίσεις στον Κ.Α.Π. της νέας σεζόν!

Δείτε τι ισχύει στις Κατηγορίες Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στη χώρα (Γ’ Εθνική και όλες οι Τοπικές), επί διαφόρων θεμάτων, βάση του επικαιροποιημένου Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου 2018-2019.

Σε ότι αφορά τις Κατηγορίες Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στη χώρα (Γ’ Εθνική και όλες οι Τοπικές), επί διαφόρων θεμάτων, βάση του επικαιροποιημένου Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου 2018-2019, ισχύοουν τα εξής:

* Στην τροποποίηση του άρθρου 17 (παραγρ. 3) του Κ.Α.Π., αναφέρεται ότι ομάδα που δεν κατέρχεται να αγωνιστεί σε αγώνες της ίδιας διοργάνωσης αποβάλλεται και υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία με συνολική ποινή αφαίρεσης -6 βαθμούς από τη νέα περίοδο και εκτίεται μόνο για την επόμενη και δεν μεταφέρεται στη μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο.

Και του άρθρου 21 (παραγρ. 5β) του Κ.Α.Π. όπου αναφέρεται ότι αν μετά τη λήξη του πρωταθλήματος μια ομάδα παρουσιάζει αρνητική βαθμολογία αρχίζει τους αγώνες του επόμενου πρωταθλήματος με ανώτατο όριο αρνητική βαθμολογίας τους -6βαθμούς (δεν μπορεί δηλαδή να αρχίζει με περισσότερους μείον).

* Οι συμπληρωματικές εκθέσεις των διαιτητών μετά το Φ.Α. μπορούν να αναφέρονται και σε γεγονότα ή σε περιστατικά βίας που έλαβαν χώρα μετά τη σύνταξη και την υπογραφή αυτού. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως στοιχεία διευκρίνησης ή συμπλήρωσης των παρατηρήσεων στο Φ.Α.

Σε όλους τους αγώνες τοπικών πρωταθλημάτων και ακαδημιών είναι υποχρεωτική η παρουσία γιατρού ή νοσηλευτή ή διασώστη (απόφοιτου των Τ.Ε.Ι. και διαπιστευμένου του Ε.Κ.Α.Β. ή ειδικά πιστοποιημένου στην παροχή πρώτων βοηθειών και ιδιαίτερα σε αθλητικά γεγονότα) με ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας. Αν δεν υπάρχει, χάνει τον αγώνα η γηπεδούχος ομάδα με 0-3 α.α. και 300 ευρώ πρόστιμο, ενώ είναι χίλια 1000 ευρώ για τις ομάδες της Γ’ Εθνικής.

Στους αγώνες Α1 και A2 κατηγορίας (κανονικής διάρκειας, play offs και play outs) και play offs και play outs της Β κατηγορίας είναι υποχρεωτική η παρουσία γιατρού (η οποία θα αναγράφεται στο Φ.Α. και θα αποδεικνύεται με την υπογραφή και τη σφραγίδα του γιατρού) με ευθύνη του γηπεδούχου σωματείου. Σε περίπτωση απουσίας γιατρού ο αγώνας δεν θα διεξάγεται και το γηπεδούχο σωματείο θα υφίσταται τις κυρώσεις που προβλέπονται.

Στους αγώνες της Β’ και Γ’ κατηγορίας (κανονικής διάρκειας) είναι υποχρεωτική η παρουσία ή γιατρού ή νοσηλευτή ή διασώστη. Σε περίπτωση απουσίας των, ο αγώνας δεν θα διεξάγεται και το γηπεδούχο σωματείο θα υφίσταται τις κυρώσεις που προβλέπονται.

* Στην ένσταση πλαστοπροσωπίας απαιτείται ξεχωριστό παράβολο για κάθε ποδοσφαιριστή που γίνεται. Αν γίνει δεκτή, επιστρέφεται το παράβολο για τον ή τους ποδοσφαιριστές που διαπιστώθηκε όντως η πλαστοπροσωπία.

* Ομάδα που δεν δηλώνει συμμετοχή σε μια κατηγορία, έχει δικαίωμα συμμετοχής στην παρακάτω κατηγορία ή σε παρακάτω κατηγορία, την ίδια περίοδο, αλλά θα πρέπει να δηλώσει σ’ αυτήν συμμετοχή μέσα σε 5 ημέρες από την οριστικοποίηση την απόφασης του υποβιβασμού της , έστω και αν έχει λήξει ο χρόνος κατάθεσης της δήλωσης συμμετοχής σ’ αυτήν την κατηγορία. Συμμετέχει τότε στο πρωτάθλημα της νέας κατηγορίας, ακόμα και καθ’ υπέρβαση του αριθμού των ομάδων.

Σε διαφορετική περίπτωση, αποκλείεται της συμμετοχής σε οποιαδήποτε κατηγορία.

* Στολές – Διαφημίσεις (Αρθρο14, παρ.2) Οι αριθμοί της φανέλας των ποδοσφαιριστών στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και στη Γ’ Εθνική πρέπει να κυμαίνονται από το 1 έως το 18 και να έχουν μόνο ένα χρώμα και να μην περιέχουν ούτε διαφημιστικά, ούτε διακοσμητικά στοιχεία.

(Αρθρο 14, παρ.ε) Απαγορεύεται η προβολή ή η διαφήμιση προϊόντων καπνού ή δυνατών αλκοολούχων ποτών, όπως επίσης και συνθήματα ή μηνύματα πολιτικής, θρησκευτικής ή φυλετικής φύσεως.

(Αρθρο 14, παρ.στ) Στις εμφανίσεις των ποδοσφαιριστών, επιτρέπεται η αναγραφή του αριθμού, του ονόματος του ποδοσφαιριστή, η επωνυμία της ομάδος, το έμβλημα, η επίσημη μασκότ της ομάδος, η σημαία της χώρας, οι επίσημοι χορηγοί της ομάδος, το σχηματικό ή λεκτικό λογότυπο ή επωνυμία του κατασκευαστή της εμφάνισης, απεικόνιση σε σχέση με τους εθνικούς τίτλους, όπως και να είναι έγχρωμες.

* Φύλλο Αγώνα (Αρθρο 15, παρ.γ.) Τυχόν συμμετοχή ποδοσφαιριστή (δικαιούμενου να αγωνιστεί) με άλλον αριθμό φανέλας από αυτόν που είχε δηλωθεί ή ακόμη και με φανέλα άλλου ποδοσφαιριστή, δεν συνιστά αντικανονική συμμετοχή του στον αγώνα, όμως η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με χρηματική ποινή, στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα από 50 έως 300 Ευρώ.

* Ειδικές περιπτώσεις απαγόρευσης συμμετοχής σε αγώνες (Άρθρο 19 παρ. 17)

Στον ΚΑΠ όπου αναφέρεται «συμμετοχή ποδοσφαιριστή», εννοείται η αγωνιστική συμμετοχή του στον αγώνα και όχι απλά η αναγραφή του στο Φ.Α.

* Μη τέλεση η διακοπή αγώνα (Άρθρο 21,παρ.3ε)

Εάν μία ομάδα αποχωρήσει από έναν αγώνα μετά την έναρξή του, τιμωρείται με αφαίρεση πέντε (5) βαθμών από την τρέχουσα και πέντε (5) βαθμών από την επόμενη αγωνιστική περίοδο και χρηματική ποινή έως δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για τα ερασιτεχνικά σωματεία.

* Πρόγραμμα αγώνων (Άρθρο 22, παρ. 7)

Η πρόσκληση (ανακοίνωση προγράμματος) ομάδας για να συμμετάσχει στους αγώνες πρωταθλήματος γίνεται με την κοινοποίηση εντός τριών (3) ημερών για τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, πριν την ημέρα διεξαγωγής τους. Ειδικά για περιπτώσεις αγώνων κατάταξης (play off και play out), μπαράζ ή άλλων εκτάκτων περιπτώσεων, η σχετική προθεσμία ορίζεται σε δύο (2) ημέρες.

Η διοργανώτρια δύναται, κατά την κρίση της, να προβεί σε αναβολή προγραμματισμένου αγώνα, χωρίς χρονικό περιορισμό για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. διακοπή συγκοινωνιών, θεομηνία, ακραία καιρικά φαινόμενα κτλ.) ή για σπουδαίο λόγο, με απόφαση του προέδρου της ΕΠΣ, ενημερώνοντας σχετικά τα ενδιαφερόμενα σωματεία.

* Ραδιοτηλεοπτικά – ΜΜΕ (Άρθρο 29 παρ.5α,β,γ)

Τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα και τα δικαιώματα διαδικτυακής (μέσω ίντερνετ) μετάδοσης των Πανελλήνιων ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, των τοπικών πρωταθλημάτων ευθύνης των Ε.Π.Σ, ρυθμίζονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ με τις προκηρύξεις της οικείας διοργανώτριας.

Κάθε σύμβαση παραχώρησης των αναφερομένων στην παράγραφο 1 δικαιωμάτων, μεταξύ ενός σωματείου και ενός δικαιούχου φορέα, ανεξαρτήτως υπάρξεως και ύψους τιμήματος, θα πρέπει να εγκρίνεται από την κατά περίπτωση διοργανώτρια, την οικεία Ένωση για τα τοπικά πρωταθλήματα και την Ε.Π.Ο. για το πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα προ του αγώνα. Απαγορεύεται η απευθείας (ζωντανή) μετάδοση κάθε αγώνα όταν η σύμβαση παραχώρησης των δικαιωμάτων δεν έχει εγκριθεί από τη διοργανώτρια.

Η είσοδος των ραδιοτηλεοπτικών συνεργείων στα γήπεδα για απευθείας μετάδοση αγώνα, επιτρέπεται, μετά από σχετική έγγραφη άδεια της διοργανώτριας, μόνο σε αγώνες για την μετάδοση των οποίων έχει εγκριθεί η σχετική σύμβαση. Αν ένας αγώνας, μεταδοθεί χωρίς άδεια, η γηπεδούχος ομάδα τιμωρείται με χρηματική ποινή έως δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ.

Δεν επιτρέπεται στις Ενώσεις η άρνηση παραχώρησης ραδιοτηλεοπτικής άδειας για απευθείας μετάδοση αγώνα άνευ τεκμηριωμένου λόγου. Στην περίπτωση ύπαρξης λόγου αρνήσεως, το αίτημα καθώς και ο λόγος που προτείνεται η απόρριψή του, υποχρεωτικά θα αποστέλλεται εγγράφως στην ΕΠΟ, η Ε.Ε. της οποίας θα αποφαίνεται άμεσα επ’ αυτού.

* Γενικές Ρυθμίσεις (Άρθρο 37,παρ.3)

Οι ποινές που επιβάλλονται σε πρωταθλήματα υποδομής των Π.Α.Ε. ή των σωματείων (Νέων, παίδων κλπ) εκτίονται μόνο σ’ αυτά.

* Κύπελλο (Άρθρο 38)

Για την ανάδειξη της κυπελλούχου της, όλες οι ΕΠΣ διοργανώνουν Κύπελλο ερασιτεχνικών ομάδων της επικράτειάς τους, στο οποίο θα μετέχουν υποχρεωτικά οι ομάδες της Γ’ Εθνικής κατηγορίας, οι ομάδες της Α’ κατηγορίας των ΕΠΣ και προαιρετικά οι υπόλοιπες ομάδες και οι ερασιτεχνικές ομάδες σωματείων που ίδρυσαν ΠΑΕ (οι τελευταίες δικαιούνται να συμμετέχουν, μόνον εφόσον συμμετέχουν και στα πρωταθλήματα της οικείας ΕΠΣ).

Η μη υποβολή δήλωσης συμμετοχής από τα υποχρεούμενα να συμμετάσχουν σωματεία, συνεπάγεται με τον αποκλεισμό της ομάδας από το Κύπελλο. Η ομάδα αυτή χάνει τον πρώτο επίσημο αγώνα του πρωταθλήματος στο οποίο δικαιούται να μετάσχει και της επιβάλλεται χρηματική ποινή έως πεντακόσια (500) ευρώ. Οι διοργανώτριες ΕΠΣ με τις οικείες προκηρύξεις ρυθμίζουν όλα τα θέματα που αφορούν την διοργάνωση του κυπέλλου τους.

* Εάν το γηπεδούχο σωματείο δεν εξοφλήσει, πριν την έναρξη του αγώνα, το σύνολο της δαπάνης διαιτησίας (αποζημίωση και έξοδα μετακίνησης και διαμονής διαιτητή, βοηθών και παρατηρητή διαιτησίας και παρατηρητή αγώνα), ο διαιτητής δεν διεξάγει τον αγώνα. Ο αγώνας αυτός κατακυρώνεται υπέρ της αντιπάλου ομάδας με τέρματα 0-3 και η γηπεδούχος ομάδα τιμωρείται ως ακολούθως: με χρηματική ποινή πεντακοσίων (500) ευρώ για τα τοπικά πρωταθλήματα και χιλίων πεντακοσίων (1500) ευρώ για τα πανελλήνια πρωταθλήματα. Μέχρι την εξόφληση της δαπάνης διαιτησίας και της χρηματικής ποινής στην διοργανώτρια δεν ορίζονται οι αγώνες της ομάδας αυτής και κατακυρώνονται υπέρ της αντιπάλου ομάδας.

* Απαγορεύεται η συμμετοχή σε ομάδα ανδρών ποδοσφαιριστή που δεν έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του και σε ομάδα γυναικών που δεν έχει συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας της. Ο διαιτητής υποχρεούται να μην επιτρέπει την συμμετοχή του. Εάν όμως παρά ταύτα ο ποδοσφαιριστής μετάσχει στον αγώνα θεωρείται αντικανονική η συμμετοχή του. Ο διαιτητής τιμωρείται από το αρμόδιο όργανο με ποινή απαγόρευσης διαιτησίας αγώνων για τρεις (3) τουλάχιστον μήνες. Στα πρωταθλήματα υποδομής επιτρέπεται να συμμετέχουν ποδοσφαιριστές που η ηλικία τους καθορίζεται από την προκήρυξη της διοργανώτριας.

Για τον προσδιορισμό της ηλικίας των ποδοσφαιριστών ως ημερομηνία γέννησής τους θεωρείται η 1η Ιανουαρίου του έτους γέννησής τους

Ως συμπλήρωση της ηλικίας των 14 ετών των ποδοσφαιριστών για να αποκτήσουν το δικαίωμα να αγωνίζονται σε ανδρικές ομάδες και ως συμπλήρωση της ηλικίας των 12 ετών των ποδοσφαιριστριών για να αγωνιστούν σε γυναικείες ομάδες νοείται η ημερολογιακή συμπλήρωση των 14 ή 12 ετών αντίστοιχα (από την ημέρα των γενεθλίων των 14 ή 12 ετών αντίστοιχα και μετά)

* Στους αγώνες των τοπικών και πανελλήνιων ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων και στα πρωταθλήματα γυναικών είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην ενδεκάδα κάθε ομάδας και καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα επτά (7) ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται σε ελληνικές εθνικές ομάδες ή που έχουν την ελληνική ιθαγένεια (ελληνική ταυτότητα ή διαβατήριο). Στους ίδιους αγώνες επιτρέπεται η αναγραφή στο Φ.Α. και η συμμετοχή τους στον αγώνα μέχρι τεσσάρων (4) αλλοδαπών ποδοσφαιριστών που δεν δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές ομάδες. Η αναγραφόμενη έναρξη και λήξη ισχύος στα δελτία αθλητικής ιδιότητας αλλοδαπών ποδοσφαιριστών πρέπει να καλύπτει την συμμετοχή τους στους αγώνες, άλλως η συμμετοχή είναι αντικανονική.

* Στους αγώνες της Γ’ Εθνικής Ερασιτεχνικής κατηγορίας απαγορεύεται η συμμετοχήσε αγώνα περισσοτέρων των πέντε (5) ποδοσφαιριστών ηλικίας άνω των τριάντα τριών (33) ετών.

* Η παράβαση των απαγορεύσεων των ανωτέρω περιπτώσεων συνιστά αντικανονική συμμετοχή και σε περίπτωση ένστασης η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με απώλεια του αγώνα και με χρηματική ποινή έως δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για σωματείο. Ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας με βαθμούς τρεις (3) και τέρματα 3-0, εκτός εάν το αποτέλεσμα ευνοεί την αντίπαλη ομάδα.

Σε περίπτωση αναβολής μίας ή περισσοτέρων αγωνιστικών του πρωταθλήματος, αν αυτές λάβουν χώρα στον α’ γύρο, τότε το πρωτάθλημα συνεχίζεται με τις επόμενες (μη αναβληθείσες αγωνιστικές) και η αναβληθείσα αγωνιστική ορίζεται σε εμβόλιμες ημερομηνίες. Αν, αντιθέτως, η αναβολή λάβει χώρα στον β’ γύρο, τότε το πρωτάθλημα συνεχίζεται υποχρεωτικά με την αναβληθείσα αγωνιστική και μετακυλίονται συναφώς οι χρονικά επόμενες αγωνιστικές.

Το έπαθλο (κύπελλο) κάθε πρωταθλήματος πρέπει να ορίζεται από την προκήρυξή του και απονέμεται από τη διοργανώτρια αρχή μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου αγώνα της πρωταθλήτριας. Κατ΄ εξαίρεση με απόφαση της διοργανώτριας μπορεί να απονέμεται και νωρίτερα αν είναι μαθηματικά βέβαιη η κατάκτηση της πρώτης θέσης. Σε κάθε περίπτωση η εν λόγω απονομή έχει καθαρά εθιμοτυπικό χαρακτήρα και δεν επιφέρει καμία έννομη συνέπεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Facebook

Advertisement
Γκούμας | Παραδοσιακά Παστέλια, Μαντολάτα, Χαλβαδόπιτες, Καρύδες, Λουκούμια
Advertisement

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ


Advertisement

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ – ΕΠΟ – ΕΠΑΕ

x

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.