Θαύματα δεν μπορούμε να κάνουμε. Ο “κουβάς” των χρημάτων είναι συγκεκριμένος και περιορισμένος. Η πρόθεση υπάρχει, αλλά για αυτό προτιμώ να μην εξαγγέλω τι ΘΑ γίνει αλλά να λέω για αυτά που κάνουμε. Και στην Ξάνθη κάναμε πράγματα, όπως η αναβάθμιση του γηπέδου “Αγγελος Παυλακάκης” στο Αβατο αλλά και οχλοοτάπητας στοΕνωσιακό».
Αυτό απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης σε σχετικό ερώτημα που δέχθηκε, πριν την συνάντηση στο Επιμελητήριο Ξάνθης με τους εκπροσώπους των συνολικά 57 εγγεγραμμένων στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αθλητικών σωματείων του Νομού. Η συνάντηση αυτή ολοκλήρωσε το ολοήμερο ταξίδι του υπουργού στην περιοχή, το οποίο ξεκίνησε από την Καβάλα και συνεχίστηκε με επισκέψεις στο γήπεδο του Αβάτου και στο ενωσιακό της ΕΠΣ Ξάνθης, την ώρα μάλιστα που συγκεντρώνονταν εκεί οι διαιτητές από όλη την ΑΜ-Θ.
Ο Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν την συνάντηση με τα σωματεία, αναφέρθηκε αρχικά στους λόγους της επίσκεψής του και μάλιστα μια μέρα μετά το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε την πόλη και δυο μέρες μετά την Σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμού της Ευρώπης στις Βρυξέλλες, όπου και παρέστη. «Η επίσκεψή μου στην Ξάνθη έχει να κάνει με αυτό που κάνω ακριβώς σε όλη την Ελλάδα. Επισκέπτομαι όλες τις περιοχές της χώρας και κάνω κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα. Συναντώ όλα τα Σωματεία. Γιατί τα Σωματεία είναι οι πυρήνες του αθλητισμού. Είναι οι άνθρωποι που δίνουν την ψυχή τους με μεράκι, αγάπη και ανιδιοτέλεια, σε κάθε περιοχή της χώρας μας για να καλλιεργήσουν τις αξίες του αθλητισμού. Να εμπνεύσουν τα παιδιά τον αθλητισμό, στο δικό τους άθλημα και να τα φέρνουν όσο το δυνατόν μαζικότερα κοντά στην άθληση. Και εγώ έχω την υποχρέωση – εκτός από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνω κεντρικά – να επισκέπτομαι όλη την Ελλάδα και για να βλέπω τα Σωματεία και για να μαθαίνω από τα Σωματεία πράγματα που δεν φτάνουν ποτέ στο κέντρο, καθώς ο διάλογος πάντα ωφελεί».
Ακόμα ο υπουργός επισήμανε ότι ο δεύτερος λόγος που βρέθηκε στην Ξάνθη είναι επειδή ήθελε να ανακοινώσει και επισήμως έργα που ήδη υλοποιούνται. «Στην Ξάνθη, είχα την ευκαιρία να ξεκινήσω από τον Δήμο Τοπείρου και το χωριό Άβατο, όπου με 600.000 ευρώ, ο Έλληνας φορολογούμενος – γιατί από εκεί ξεκινά – δια μέσω των Υπουργείων Εσωτερικών και Αθλητισμού, χρηματοδότησε και έφτιαξε ένα πάρα πολύ ωραίο γήπεδο. Ήμουν εκεί, είδα τον Δήμαρχο, είδα το Δημοτικό Συμβούλιο, συνοδευόμενος από έναν άνθρωπο εμβληματικό, από έναν αθλητή ξανθιώτη, από έναν αθλητή που τίμησε το εθνόσημο που φοράει, τον ελληνικό αθλητισμό, τον Άγγελο Παυλακάκη. Μαζί του και με τον Δήμαρχο, πήγαμε και είδαμε το γήπεδο, το χαρήκαμε, μιλήσαμε με τους ανθρώπους εκεί και μετά πήγαμε στην ΕΠΣ. Στην ΕΠΣ έχουμε δυο σημαντικά έργα στην Ξάνθη. Το ένα ήδη υλοποιήθηκε και είναι η ενεργειακή αναβάθμιση που έχει γίνει εδώ και ένα χρόνο. Ήταν μια κεντρική πολιτική να στηρίξουμε την ενεργειακή αναβάθμιση σε 33 γήπεδα Ενωσιακά. Ένα από αυτά είναι και της Ξάνθης με τον εξαιρετικό πρόεδρο που πραγματικά το είδε αυτό το έργο που έγινε και ωφελεί σε οικονομία κλίμακας πολύ την Ένωση της Ξάνθης. Το άλλο αφορά σε 170.000 ευρώ που έρχονται τώρα – δεν είναι εξαγγελία, αφού δεσμεύθηκαν – για να αλλάξει ο χλοοτάπητας, επειδή εκεί, όπως μου είπε, 1500 παιδιά περίπου, μεσοσταθμικά αθλούνται. Για αυτόν τον σκοπό ήρθα και σε λίγο θα κάνω έναν διάλογο με τα 57 Σωματεία της Ξάνθης, από τα οποία το 61% είναι Ποδόσφαιρο».
Μάλοστα, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού αναφέροντας αυτά τα ακριβή νούμερα, διευκρίνισε: «Μην ρωτήσετε πως ξέρω τόσα νούμερα με ακρίβεια. Τα ξέρω γιατί πριν ένα χρόνο, συντελέστηκε η μεγαλύτερη οργανωτική μεταρρύθμιση στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού που λέγεται «e- KOUROS». Είναι η ψηφιοποίηση του ελληνικού αθλητισμού. Από το 2024 ξέρουμε τα πάντα για τον ελληνικό αθλητισμό σε κάθε γωνιά της χώρας μας, σε κάθε περιοχή, σε κάθε δήμο. Ξέρουμε τους αθλητές, ξέρουμε τα σωματεία. Κάτι μοναδικό που δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. To «e- KOUROS» είναι η πυξίδα βάσει της οποίας κινούμαστε για να παίρνουμε και αποφάσεις για τον αθλητισμό και βάσει αυτού θα παίρνουν αποφάσεις και οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες». Υπενθυμίζεται ότι το πως ακριβώς λειτουργεί το e-KOUROS o Γιαννης Βρουτσης θα έχει την ευκαιρία να το παρουσιάσει την άλλη εβδομάδα και στο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνης, ωστόσο διευκρινίζεται ότι η παρουσίαση αυτή θα είναι διαδικτυακή και όχι με την φυσική του παρουσία.
Σε ερώτηση της εφημερίδας «Θράκη» αν υπάρχει διάθεση να αποκατασταθούν και να αναβαθμιστούν και κτιριακά και άλλα αθλητικά κέντρα της Ξάνθης, ο αναπληρωτης υπουργος Αθλητισμου Γιάννης Βρουτσης απάντησε ως εξής: «Σε όλη την χώρα αυτή την στιγμή, υπάρχουν προβλήματα τα οποία είναι διαχρονικά. Και πάντα υπάρχει η επιθυμία, η προσδοκία και είναι απόλυτα δικαιολογημένη, να κάνουμε περισσότερα. Αλλά και ο «κουβάς» των χρημάτων είναι συγκεκριμένος και περιορισμένος. Θαύματα δεν μπορούμε να κάνουμε. Για αυτό όπου πάω, δεν εξαγγέλλω ποτέ, τίποτα. Η πρόθεση η καλή, για να δημιουργήσουμε καινούρια, υπάρχει, αλλά λέω αυτά που κάνουμε. Στην Ξάνθη έγιναν τρία πράγματα, όπως και στην Καβάλα, δυο πράγματα πολύ σημαντικά, όπως το χρονόμετρο στο κλειστό κολυμβητήριο και ταρτάν στο εμβληματικό στάδιο «Ανθή Καραγιάννη». 1 εκ. ευρώ δίνονται για να ξεκινήσει αυτό το έργο»
Πηγή: Thrakisports